SIBO, a dieta lowFODMAP SIBO (ang. Small Intestinal Bacterial Overgrowth) jest to przerost bakterii w jelicie cienkim. Objawia się uczuciem pełnego brzucha, towarzyszą mu biegunki, zaparcia i zmieniony rytm wypróżnień. Jeżeli zaobserwowałeś u siebie takie objawy,...
Nadwaga i otyłość u dzieci i młodzieży
Nadwaga i otyłość u dzieci i młodzieży W ostatnim czasie dostaję dużo pytań od rodziców jak przeciwdziałać nadmiernej masie ciała, która jest konsekwencją złych wyborów żywieniowych i niskiej aktywności fizycznej wśród ich dzieci. W tym ciężkim czasie, kiedy dzieci...
Dieta i suplementacja w PCOS
Dieta i suplementacja w PCOS Co to jest PCOS? Zespół policystycznych jajników to schorzenie, które dotyka coraz więcej kobiet w wieku rozrodczym. PCOS jest przyczyną zaburzeń miesiączkowania oraz niepłodności związanej z brakiem owulacji. Nadmierne owłosienie typu...
Cukrzyca ciążowa
Cukrzyca ciążowa Cukrzycą ciążową możemy określić stan nietolerancji glukozy, który zostaje rozpoznany, bądź pojawia się pierwszy raz w czasie ciąży. Nie ma znaczenia na jakim etapie zostanie wykryta, zawsze może być konsekwencją wystąpienia poważnych zaburzeń dla...
Kreatyna
Kreatyna Kreatyna jest aminokwasem, który naturalnie występuje w organizmie ludzkim. W żywności znajdziemy ją głównie w mięsie, jajach, rybach. Suplement kreatyny jest jednym z najlepiej przebadanych na świecie. Wyniki badań wskazują, że stosowanie kreatyny może...
Choroba Hashimoto
Hashimoto Wstęp Hashimoto to choroba o podłożu autoimmunologicznym, w której układ odpornościowy atakuje tarczycę. Organizm zaczyna traktować komórki i tkanki jak obce, występuje stan zapalny. Hashimoto jest chorobą, której nie można wyleczyć i na dzień dzisiejszy,...
Insulinooporność
Insulinooporność Insulinooporność – jest to zaburzenie, w którym obserwujemy obniżoną wrażliwość tkanek na działanie insuliny (hormon, który reguluje stężenie glukozy we krwi). Na skutek tego działania dochodzi do zaburzeń glikemii, komórki stają się oporne na...
Czy warto pić kawę?
Mała czarna Kawa - jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie, zawierający kofeinę. Intensywny aromat i smak, zastrzyk energii, która napędzi na resztę dnia to główne przyczyny sięgania po ten magiczny napar. Zawiera około 1000 substancji roślinnych, dzięki...
Suplementacja w okresie ciąży
Suplementacja w okresie ciąży Wstęp Nawet w dobrze skomponowanej i zbilansowanej diecie kobiet w ciąży mogą wystąpić niedobory na niektóre składniki odżywcze. Dzieje się to za sprawą zwiększonego zapotrzebowania, w zależności od danego trymestru. Szczególnie warto...
Dieta w ciąży
Co powinnam wiedzieć? Dobrze zbilansowana dieta to podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu, szczególnie w okresie ciąży. Dieta kobiet w ciąży powinna być dobrze skomponowana, ale również wzbogacona o odpowiednie witaminy i minerały, aby zapewnić jak najlepszy...
Witamina D
Witamina D – złoty standard Witamina D ma działanie wszechstronne i jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W żywności występuje w niewielkich ilościach, możemy ją znaleźć w następujących produktach: tłuste ryby, tran, jaja, sery. W okresie...
Dynia
Dynia – niskokaloryczny symbol jesieni Choć najczęściej kojarzy nam się z Halloween, dynia coraz częściej króluje w naszych kuchniach, w przeróżnych interpretacjach. Nie każdy wie, że dostarcza wielu składników odżywczych, jest cennym źródłem witamin i minerałów,...