Zupa krem z buraka
Burak, który zazwyczaj wydaje się niepozornym warzywem, jest bogatym źródłem składników mineralnych (magnez, żelazo, cynk i potas), witamin (C, A, E, K, kwas foliowy) oraz błonnika pokarmowego. Stymuluje i wzmacnia jelita, wspiera pracę nerek i wątroby. Warto włączyć buraka do swojego jadłospisu, dlatego przygotowałem dla Was prosty przepis na zupę krem z buraka i pestkami dyni.
Powodzenia i życzę smacznego!
Składniki:
- ok 1,5 l bulionu
- 3 duże buraki
- 3 – 4 ziemniaki
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 2 plasterki imbiru
- 30 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka pestek z dyni
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Buraki i ziemniaki ugotuj w łupinach do miękkości. Następnie obierz i pokrój w drobne kawałki.
- Do gotującego się bulionu wrzuć pokrojone buraki oraz ziemniaki. Dodaj czosnek, imbir oraz przyprawy do smaku. Gotuj chwilę na małym ogniu.
- Odstaw zupę i zmiksuj tak by uzyskać gładki krem.
- Dodaj mleka kokosowego. Zamieszaj.
- Przelej gotową zupę do półmiska. Posyp pestkami dyni.