Wegański makaron z tofu
Wiem, że wielu z Was poszukuje inspiracji na wegańskie potrawy. W diecie ważna jest przecież różnorodność, więc u mnie dziś tofu z makaronem. Posiłek szybki do zrobienia, bardzo intensywny i ciekawy smak.
Powodzenia i życzę smacznego!
Składniki na 2 porcje:
- 200 g makaronu ryżowego
- 180 g naturalnego tofu
- 2 średnie marchewki
- 1 papryka
- ½ cebuli
- 5 suszonych pomidorów
- garść świeżego szpinaku
- garść orzechów nerkowca
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka świeżego posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- Tofu kroimy w kosteczkę, przekładamy do miski i marynujemy w 2 łyżkach oliwy z oliwek, dodając 1 łyżeczkę imbiru, 1 łyżeczkę kurkumy oraz 3 starte ząbki czosnku. Odkładamy na kilkanaście minut.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy pokrojoną marchewkę w cienkie paski (najlepiej użyć do tego obieraczki do warzyw), pokrojoną cebulę, paprykę oraz suszone pomidory. Chwilkę podsmażamy.
- Następnie dodajemy wcześniej zamarynowane tofu i mieszamy. Po chwili dodajemy garść świeżego szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko ładnie ze sobą ma się połączyć.
- Na koniec posypujemy garścią orzechów nerkowca.
- Wykładamy makaron na talerz, na wierzch kładziemy nasze tofu z warzywami. Posypujemy świeżym koperkiem.