Tagliatelle z tofu i jarmużem
Dziś moja kolejna odsłona tofu, tym razem z makaronem tagliatelle, pomidorkami i jarmużem. Zachęcam do kombinowania z dodatkami, lekko modyfikując przepis możemy stworzyć całkiem nowe, oryginalne danie.
Powodzenia i życzę smacznego!
Składniki na 2 porcje:
- 180 g makaronu tagliatelle
- 180 g naturalnego tofu
- 2 średnie marchewki
- 1 czerwona cebula
- 8 sztuk pomidorów koktajlowych
- 8 sztuk oliwek czarnych
- ¾ papryczki chili
- garść świeżego jarmużu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka świeżego posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- Tofu kroimy w kosteczkę, przekładamy do miski i marynujemy w 2 łyżkach oliwy z oliwek, dodając 1 łyżeczkę imbiru, 1 łyżeczkę kurkumy oraz 3 starte ząbki czosnku. Odkładamy na kilkanaście minut.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy pokrojoną marchewkę w cienkie paski (najlepiej użyć do tego obieraczki do warzyw), pokrojoną cebulę oraz papryczkę chili. Chwilkę podsmażamy.
- Następnie dodajemy wcześniej zamarynowane tofu i mieszamy. Po chwili dodajemy garść świeżego jarmużu, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz czarne oliwki. Wszystko polewamy sosem sojowym i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Na koniec posypujemy świeżym koperkiem
- Wykładamy makaron na talerz, na wierzch kładziemy nasze tofu z jarmużem i dodatkami.