Szakszuka
U mnie dziś szakszuka, czyli połączenie pomidorów i jajek. Ciekawa, kolorowa potrawa z łatwo dostępnych składników, szybka w przygotowaniu. Super smakuje przyrządzona ze świeżych pomidorów, ja alternatywnie użyłem krojonych z puszki.
Powodzenia i życzę smacznego!
Składniki:
- 400 g pomidorów krojonych w puszce
- 2 jajka
- ½ czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- ¼ papryki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki tartego sera grana padano
- 2 łyżki kukurydzy
- garść posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz, bazylia, kmin rzymski, opcjonalnie chilli do smaku
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Chwilę podsmażamy.
- Dodajemy kmin rzymski, jeszcze chwilkę smażymy.
- Dodajemy pomidory i kładziemy na wierzch pokrojoną paprykę. Gotujemy około 5 minut i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i opcjonalnie chilli.
- Lekko odgarniamy warzywa i wbijamy jajka. Zmniejszamy moc palnika i smażymy pod przykryciem do momentu ścięcia białka.
- Szakszukę posypujemy serem, kukurydzą i szczypiorkiem.