Spaghetti Bolognese
Makarony nadal królują w wielu domach, w moim również. Sos przygotowuje na bazie świeżych pomidorów lub przecieru pomidorowego. Dodaję ulubione przyprawy: bazylia, oregano, czosnek. Tym razem dodam również szpinak oraz orzechy nerkowca, lubię czasem coś zmienić.
Powodzenia i życzę smacznego!
Składniki na 2 porcje:
- 180 g makaronu spaghetti
- 200 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ cebuli
- 3- 4 ząbki czosnku
- ½ papryczki chili
- 400 g pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego
- dość spora garść świeżego szpinaku
- garść orzechów nerkowca
- 6 zielonych oliwek
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- kilka listów świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek oraz papryczkę chili. Chwilkę podsmażamy.
- Następnie dodajemy mięso mielone. Podsmażamy. Dolewamy troszkę wody i dodajemy przyprawy bazylię oraz oregano.
- Po chwili dodajemy pomidory z puszki lub przecier pomidorowy, garść świeżego szpinaku oraz pokrojone zielone oliwki. Całość dusimy pod przykryciem. Na koniec posypujemy orzechami nerkowca. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.