Pasta z pestek słonecznika
Słonecznik? Czemu nie, ale jak i z czym go przyrządzić? Mam dla Was ciekawe rozwiązanie – pasta z pestek słonecznika. W połączeniu ze świeżym, chrupiącym chlebem jest idealna.
Powodzenia i życzę smacznego!
Składniki:
- 200 g słonecznika (1 ½ szklanki)
- 4 ząbki czosnku
- 6 suszonych pomidorów
- pęczek pietruszki, zgrzebnie posiekany
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3-4 łyżki wody
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ziarna słonecznika moczymy przez całą noc w zimnej wodzie, następnie odcedzamy i przepłukujemy.
- Namoczony słonecznik, suszone pomidory, pietruszkę, czosnek, sok z cytryny miksujemy na gęstą, grudkowatą pastę. Dolewamy dwie łyżki wody i dalej miksujemy, w razie potrzeby dodajemy kolejne dwie łyżki do uzyskania gładkiej pasty.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Przekładamy pastę do pojemnika. Możemy przechowywać w lodówce 2-3 dni.