Pasta z makreli
Często jadasz ryby? Są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, wpływają pozytywnie na Nasze zdrowie – są niezbędne dla prawidłowej funkcji serca, oczu, mózgu. Przygotowałem dla Was prosty i szybki przepis na pastę z makreli, która ze świeżym pieczywem smakuje rewelacyjnie.
Powodzenia i życzę smacznego!
Składniki:
- makrela wędzona 50 g
- serek Almette śmietankowy 20 g
- ogórek kiszony, lub świeży ½ sztuki
- cebula ¼ sztuki
- dynia, pestki łuskane 5 g
- oregano, suszone pół łyżeczki
- tymianek, suszony pół łyżeczki
- pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania:
- Obieramy makrelę z ości. Kroimy cebulę oraz ogórka w drobną kosteczkę.
- Do naczynia wrzucamy obraną makrelę, cebulę i ogórka. Dodajemy serek Almette i mieszamy, aby wszystkie składniki ładnie się połączyły.
- Na koniec dodajemy zioła i posypujemy pestkami dyni.
- Przyprawiamy do smaku.