Naleśniki z musem mango
Ślinka mi cieknie na samą myśl o poniższych pysznościach. Czy jest ktoś, kto nie lubi naleśników? Przepis na ciasto naleśnikowe jest banalnie prosty, przygotowanie zajmie chwilę, a możemy cieszyć się pełnowartościowym posiłkiem.
Powodzenia i życzę smacznego!
Składniki:
- 250 ml mleka migdałowego
- 1 jajko
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g mąki orkiszowej
- 1 i ½ łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 1 mango
- 1 banan
- 1 łyżka nasion chia
- jogurt skyr naturalny
Sposób przygotowania:
Naleśniki:
- Mleko i jajko ubij. Dodaj suche składniki i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszaj, aby ciasto nie zawierało grudek.
- Na patelni rozgrzej ½ łyżki oliwy z oliwek (możesz nasmarować patelnię oliwą używając ręcznika papierowego). Usmaż na średnim ogniu około 6 naleśników.
- Gotowe naleśniki wysmaruj jogurtem skyr i dodaj mus z mango.
Mus z mango:
- Obierz mango i banana. Włóż do naczynia blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj łyżkę nasion chia. Wymieszaj.