Makaron z sosem z awokado i szparagami
Dziś u mnie zdrowsza wersja spaghetti alla carbonara, czyli makaron tagliatelle z sosem awokado i szparagami. Bardzo pożywny i sycący posiłek. Smakuje wyśmienicie i jest ciekawą odmianą tradycyjnie przyrządzonej carbonary.
Powodzenia i życzę smacznego!
Składniki na 2 porcje:
- 160 g makaronu pszennego (tagliatelle)
- 60 g parmezanu drobno utartego
- 150 g awokado
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml mleka sojowego lub mleko 2%
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 8 sztuk szparag
- 10g pestek dyni
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- Szparagi gotujemy do miękkości około 8 minut.
- Połowę utartego parmezanu odkładamy do podania, a drugą połowę miksujemy wraz z pozostałymi składnikami: mlekiem sojowym, awokado, czosnkiem.
- Na patelnie wlewamy nasz sos, chwilkę podgrzewając i mieszając około 3 minut. Następnie wrzucamy odcedzony makaron i mieszamy. Po chwili dodajemy ugotowane i pokrojone szparagi. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Na talerz wykładamy makaron z sosem. Posypujemy resztą startego parmezanu i pestkami dyni.