Hummus z białej fasoli
Przygotowałem dziś dla Was kolejną wersję hummusu, równie smaczną i delikatną w smaku. Hummus z białej fasoli to doskonały zamiennik klasycznego hummusu z ciecierzycy. Biała fasola to roślina strączkowa, która jest doskonałym źródłem białka, błonnika, składników mineralnych oraz witamin. Zdecydowanie włączenie białej fasoli do Naszego jadłospisu przyniesie wiele korzyści.
Powodzenia i życzę smacznego!
Składniki:
- 1 szklanka drobnej białej fasoli
- 3 łyżki pasty tahini (domowa tahina)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 4-5 łyżek lodowatej wody
Sposób przygotowania:
- Namoczoną przez całą noc fasolę, odcedzamy i gotujemy przez około 60 minut. Fasola powinna być idealnie ugotowana (miękka). Ugotowaną fasolę odcedzamy i dokładnie płuczemy.
- Przekładamy do naczynia blendera i dodajemy tahinę, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz 2 ząbki czosnku. Wszystko miksujemy na gładką pastę.
- Do gęstej sezamowo-fasolowej pasty dolewamy powoli zimną wodę, cały czas miksując. Ucieramy hummus przez kolejne 2 minuty, lub do momentu, aż woda idealnie połączy się z pastą i całość zmieni się w jasny, gładki krem.
- Przekładamy gotowy hummus do szczelnego pojemnika, który możemy przechowywać w lodówce.