Hummus
Próbowaliście zrobić hummus w domu? Hummus to nic innego jak pasta z ciecierzycy. Przepis jest naprawdę prosty, a smak znakomity. Hummus można jeść w formie przekąski, lub śniadania z tradycyjnym chlebkiem, jak również ze świeżymi warzywami. Hummus jest bardzo odżywczy, bogaty w witaminy, składniki mineralne, a przede wszystkim w białko. Jest nieodzownym elementem diety wegańskiej i wegetariańskiej.
Powodzenia i życzę smacznego!
Składniki:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 5 łyżek tahini (domowa tahina)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 7-8 łyżek wody (ok. pół szklanki)
- 2 ząbki czosnku
- pół wciśniętej cytryny
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
- Namoczoną przez całą noc ciecierzycę, odcedzamy i gotujemy przez około 60 minut. Ciecierzyca powinna być idealnie ugotowana (miękka). Ugotowaną cieciorkę odcedzamy i dokładnie płuczemy.
- Przekładamy do naczynia blendera i dodajemy tahinę, płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy oraz 2 ząbki czosnku. Wszystko miksujemy na gładką pastę.
- Do gęstej sezamowo-ciecierzycowej pasty dolewamy powoli zimną wodę, cały czas miksując. Ucieramy hummus przez kolejne 2 minuty, lub do momentu, aż woda idealnie połączy się z pastą i całość zmieni się w jasny, gładki krem.
- Przekładamy gotowy hummus do szczelnego pojemnika, który możemy przechowywać w lodówce do 5 dni.