Dyniowe Pancakes’y
Dziś zapraszam Cię na amerykańskie pancakes’y w nowej, zdrowszej odsłonie. Słodkie, niskokaloryczne naleśniki są pyszną propozycją na rozgrzewające drugie śniadanie czy zdrowy podwieczorek dla najmłodszych.
Powodzenia i życzę smacznego!
Składniki na około 10 sztuk:
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka miodu
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania:
- Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę. Zalewamy wodą tak, by przykryła dynię. Gotujemy do miękkości, następnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków na puree. Odsączamy nadmiar wody.
- Dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Ciasto powinno być gęste. (Jeśli jest zbyt rzadkie – co oznacza, że za mało odsączyliśmy dynię, dodajemy trochę mąki.)
- Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem 1,5 łyżeczki oliwy. Na rozgrzaną patelnię, nakładamy 3 porcje ciasta – smażymy do zarumienienia się. Pamiętajmy, by przy kolejnych porcjach dodać kolejne porcje oliwy z oliwek, by ciasto nie przywarło do patelni i nie przypaliło się.