Dorsz pieczony z marchewką i burakami puree
Lubisz ryby? Ja uwielbiam w różnej postaci. Mam dla Ciebie oryginalny przepis na pieczonego dorsza z warzywami, który jest źródłem pełnowartościowego białka i kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. To smaczna i zdrowa kompozycja, która znakomicie sprawdzi się na obiad, bądź kolację.
Powodzenia i życzę smacznego!
Składniki:
- 150 g polędwiczki z dorsza
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 plasterki cytryny
- świeży koperek
- 5 g oregano
- 5 g bazylii
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka płatków migdałowych
- ½ cebuli
- 1 jabłko
- 2 marchewki
Puree:
- 2 buraki
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka oliwy/masła
- 15 ml mleka roślinnego
Sposób przygotowania:
- Przepłukujemy dokładnie rybę, następnie przekładamy do naczynia i marynujemy posypując oregano, bazylią, solą i pieprzem.
- Obieramy marchewki, kroimy w długie, cienkie plastry ( jak makaron). Najlepiej użyć do tego obieraczki do warzyw.
- Obieramy cebulę, kroimy w plastry.
- Obieramy jabłko, kroimy na 4-6 części.
- Zamarynowanego dorsza wykładamy na papier do pieczenia, następnie kładziemy na rybę 2 plasterki cytryny, świeży koperek, cebulę i nasz „makaron” z marchewki. Dodajemy połówki jabłka. Polewamy wszystko 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz posypujemy łyżką płatków migdałowych.
- Zawijamy papierem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20 min w temperaturze 180 stopni.
Puree:
- Buraki i ziemniaki gotujemy w skórce do miękkości. Obieramy.
- Do naczynia blendera wrzucamy ugotowane warzywa i dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, mleko roślinne. Miksujemy do uzyskania gęstej, gładkiej masy.