Domowa tahina
Co to jest tahina? Właściwie jest to masło sezamowe powstające w procesie rozdrabniania uprażonych nasion. Jest nieodzownym składnikiem hummusu, a także świetnie sprawdza się jako dressing do sałatek. Pastę sezamową tahini łatwo przygotować w domu. Wymaga trzech składników: cierpliwości, mocnego blendera i nasion sezamu. Powodzenia i życzę smacznego!
Składniki:
- 200 g sezamu łuskanego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzaną suchą patelnię wysypujemy sezam i prażymy, co jakiś czas mieszając. Sezam musi stać się lśniący, leciutko złoty, ale nie brązowy, bo stanie się gorzki.
- Odstawiamy do wystygnięcia.
- Podprażone ziarna sezamu przesypujemy do blendera, dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek i miksujemy ok 1-2 minuty. Otwieramy pokrywkę, dodajemy trzecią łyżkę oliwy i miksujemy kolejną minutę. Tahina powinna wyjść gęsta i gładka.
- Tahinę przekładamy do słoika, szczelnie zakręcamy. Przechowujemy w lodówce.