Bułeczki twarogowe
Dziś chciałbym Wam zaproponować przepyszne bułeczki twarogowe na śniadanie, lub drugie śniadanie. U mnie w wersji z masłem orzechowym, ale polecam również spróbować z dżemem, lub z musem malinowym. Zawierają sporo białka i błonnika, zapewnią nam sytość na dłuższy czas.
Powodzenia i życzę smacznego!
Składniki na 2 porcje:
- 250 g twarogu
- 1 jajko
- 80 g mąki owsianej, lub zmiksowanych płatków owsianych
- 3 łyżki lekko zmiksowanych nasion dyni
- 1 łyżka nasion siemienia lnianego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Ser twarogowy z jajkiem zblenduj na gładko.
- Do miski przesyp mąkę, lub zmiksowane płatki owsiane i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, nasionami siemienia lnianego i pestkami dyni.
- Następnie dodaj zmiksowany ser z jajkiem. Dokładnie wymieszaj by wszystkie składniki się połączyły.
- Wilgotnymi dłońmi uformuj bułeczki – około 6 szt.
- Wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypując pestkami dyni.
- Piecz około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
- Bułeczki posmaruj masłem orzechowym lub dżemem.