Buddha bowl
Buddha bowl, czyli nic innego jak kolorowa, zdrowa miska rozmaitości. U mnie wersja z jajkiem, warzywami i sosem na bazie jogurtu naturalnego. Pełnowartościowy posiłek, który naprawdę można przygotować z dodatkiem różnych składników, wszystko zależy od wyobraźni.
Powodzenia i życzę smacznego!
Składniki na 2 porcje:
- 250 g szparagów
- 2 jajka
- 4 rzodkiewki
- 2 ziemniaki
- ½ czerwonej cebuli
- ½ papryki
- 4 pomidorki koktajlowe
- 8 oliwek czarnych
- posiekany szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
Sos:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- posiekana świeża bazylia
- ½ łyżeczki tymianku
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Gotujemy ziemniaki do miękkości.
- Szparagi gotujemy w wodzie, bądź na parze (ok. 8 minut, sprawdzając ich twardość).
- Resztę składników kroimy w talarki.
- Na koniec rozgrzewamy patelnię dodając łyżkę oliwy z oliwek, wbijając jajka. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu, czekamy, aż białko się zetnie.
- Wszystkie składniki ładnie układamy w miseczce. Na wierzch kładziemy jajka sadzone. Posypujemy świeżym szczypiorkiem.
Sos
- Siekamy drobno czosnek oraz świeżą bazylię.
- Dodajemy do Naszego jogurtu przyprawy, posiekany czosnek, bazylię oraz sok z cytryny.
- Odstawiamy do lodówki na kilka minut.