Brownie
Co powiecie na brownie w niecodziennej odsłonie ➡ bez pieczenia?
Nie będzie to niskokaloryczna przekąska, dlatego jedźcie z rozsądkiem.
Składniki:
- 300 g suszonych daktyli bez pestek
- 180 g zmielonych orzechów laskowych
- 120 g orzechów (w zależności od preferencji: u mnie orzechy nerkowca)
- 8 łyżek kakao
- szczypta soli
Polewa:
- łyżka masła orzechowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki kakao
Masa:
Daktyle zalej wrzątkiem – pozostaw na kilkanaście minut, następnie odsącz. Orzechy laskowe, daktyle, kakao i sól zmiksuj (użyj blendera – w pierwszej kolejności zmiksuj daktyle, następnie dodaj zmielone orzechy laskowe, sól, kakao i zagnieć ręką). Dodaj posiekane orzechy nerkowca i zagnieć. Masę wyłóż na papier do pieczenia i uformuj prostokąt (do formowania użyj rękawiczek jednorazowych (jeśli posiadasz)). Wstaw do lodówki na 1-2h.
Polewa:
Kakao, masło i syrop przełóż do miski i wymieszać łyżką na gładką masę. Polewę wyłóż na masę. Ciasto pokrój na małe kawałki. Na wierzch brownie możesz położyć ulubione owoce.