Pstrąg tęczowy z żurawiną na parze
Uwielbiam potrawy przyrządzane na parze. Zachowują więcej składników odżywczych niż te przygotowywane inną metodą. Rewelacyjny smak, nienasączony smakiem tłuszczu ze smażenia. Dziś przygotowałem dla Was pstrąga tęczowego na parze z warzywami i żurawiną.
Powodzenia i życzę smacznego!
Składniki:
- 150 g pstrąga tęczowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- kilka bukietów brokułu
- świeża bazylia
- kilka sztuk suszonej żurawiny
- 5 g oregano
- 5 g ziół prowansalskich
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
- Przepłukujemy dokładnie rybę, przekładamy do naczynia gdzie chwilkę marynujemy dodając: oliwę z oliwek, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz.
- Obieramy warzywa i kroimy. Całość wkładamy do naczynia na parę. Gotujemy około 15 minut.
- Po tym czasie układamy na warzywach zamarynowanego pstrąga. Posypujemy rybę suszoną żurawiną oraz świeża bazylią. Gotujemy przez kolejne 20 minut.
- Układamy wszystko na talerzu i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.