Zupa – krem z dyni
Dziś przygotowałem dla Was przepis na znaną, a także lubianą zupę krem z dyni, to doskonała opcja na jesienno-zimowe obiady. Pożywna, pyszna w smaku, a dodatkowo dostarczająca wielu witamin i minerałów.
Powodzenia i życzę smacznego!
Składniki:
- 1 dynia Hokkaido ( ok. 1,5 kg)
- 1 litra bulionu
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 marchewki
- 3-4 ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- ½ cebuli
- kawałek imbiru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- szczypta ostrej papryki
- garść prażonego słonecznika
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę, a następnie gotujemy z dodatkiem bulionu do miękkości.
- Następnie kroimy naszą dynię w kosteczkę, siekamy czosnek, cebulę oraz przecieramy na tarce kawałek imbiru.
- Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem łyżeczki oliwy z oliwek, dodajemy czosnek, cebulę, imbir.
- Po chwili dodajemy naszą dynię i wszystko razem dusimy na wolnym ogniu, do momentu, gdy dynia będzie miękka.
- Do naszego bulionu z warzywami dodajemy dynię, wszystko blendujemy na gładką masę i dodajemy mleczko kokosowe.
- Doprawiamy do smaku.
- Posypujemy uprażonym wcześniej słonecznikiem.