Ciasto czekoladowo – buraczane
Przygotowałem dziś dla Was przepis na pyszne i pożywne ciasto czekoladowo-buraczane, co ważne bez dodanego cukru! Przekonaj się, jak rewelacyjny smak można uzyskać z połączenia podanych poniżej składników. Kilka chwil i ciasto gotowe.
Powodzenia i życzę smacznego!
Składniki:
- 500 g ugotowanych buraków
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 3 jajka
- ½ łyżeczki sody
- ¾ gorzkiej czekolady 85 %
- 2 łyżki orzechów laskowych
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki żurawiny
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Buraki gotujemy w łupinach do miękkości. Obieramy i miksujemy.
- Mąkę ryżową mieszamy z sodą.
- Pół tabliczki czekolady rozpuszczamy w gorącej wodzie.
- Do miski przekładamy buraki i dodajemy mąkę z sodą, 3 jajka, 1 łyżeczkę cynamonu, szczyptę soli oraz płynną czekoladę.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- Dodajemy orzechy i suszone owoce. Jeszcze raz dokładnie mieszamy.
- Przekładamy do foremki, wygładzamy, na wierzch kładziemy pozostałą czekoladę i posypujemy płatkami migdałów.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego w 190 stopniach na 30 minut.