Kotleciki tofu

Kotleciki tofu z dipem i pieczonymi ziemniakami

Tofu – co to jest? Jaki ma smak i z czym jeść? To najczęstsze pytania dotyczące tofu, które jest rodzajem twarogu, pozyskiwanego z mleka sojowego. Jest produktem, który często występuje w jadłospisie wegan. Ser tofu jest bogaty w białko, zawiera również wapń, fosfor, żelazo. Przygotowałem dziś ciekawy przepis na kotleciki z tofu, sami sprawdźcie.

Powodzenia i życzę smacznego!

Składniki:

Kotelciki:

  • 250 g kapusty włoskiej
  • 180 g tofu naturalnego
  • 80 g  drobnych płatów owsianych
  • 1 jajko
  • ½ cebuli
  • 4 suszone pomidory
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Pieczone ziemniaki:

  • 2-3 ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta (oregano, soli, pieprzu, papryki ostrej lub słodkiej, bazylii)

Dip:

  • 100 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ cebuli
  • ½ łyżki soku z cytryny
  • świeży koperek
  • świeża natka pietruszki
  • Sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Posypujemy solą,  pieprzem, ziołami (oregano, bazylia, papryka słodka, lub ostra). Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wkładamy do piekarnika na około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Kapustę obieramy. Wkładamy do zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok 10-15 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie odciskamy nadmiar wody z liści.
  3. Liście kapusty, cebulę, czosnek oraz suszone pomidory kroimy w drobną kostkę.
  4. Wrzucamy do miski pokrojone warzywa. Dodajemy pokruszone tofu, 1 jajko, płatki owsiane.
  5. Dokładnie mieszamy i dodajemy przyprawy (kminek, majeranek, sól, pieprz)
  6. Ponownie mieszamy składniki i formujemy kotleciki.
  7. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i smażymy kotleciki na małym ogniu, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron.

Dip:

  1. Jogurt grecki przelewamy do półmiseczki. Dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki.
  2. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Polewamy ½ łyżki soku z Dokładnie mieszamy.
  3. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
  4. Wykładamy na talerz ziemniaczki, kotleciki tofu i podajemy z dipem. Możemy posypać wszystko posiekanym koperkiem.

Zobacz podobne:

Brownie

Brownie

Brownie Co powiecie na brownie w niecodziennej odsłonie ➡ bez pieczenia? Nie będzie to niskokaloryczna przekąska, dlatego jedźcie z rozsądkiem. Składniki: 300 g suszonych daktyli bez pestek 180 g zmielonych orzechów laskowych 120 g orzechów (w zależności od...

Owsianka z migdałami

Owsianka z migdałami

Owsianka z migdałami Owsianka kiwi - banan - migdały to idealna propozycja na śniadanie. Składniki: 250 ml mleka 1,5% / mleka roślinnego 4 łyżki płatków owsianych 4-5 migdałów 1 kiwi 1 banan opcjonalnie miarka odżywki białkowej   Sposób przygotowania: Gotujemy 4...

Owsianka z wiórkami kokosowymi

Owsianka z wiórkami kokosowymi

Owsianka z wiórkami kokosowymi Owsianka winogron-banan-wiórki kokosowe to idealna propozycja na śniadanie. Składniki: 250 ml mleka 1,5% / mleka roślinnego 4 łyżki płatków owsianych łyżka wiórków kokosowych garść winogron 1 banan opcjonalnie miarka odżywki białkowej...