Kotleciki tofu z dipem i pieczonymi ziemniakami
Tofu – co to jest? Jaki ma smak i z czym jeść? To najczęstsze pytania dotyczące tofu, które jest rodzajem twarogu, pozyskiwanego z mleka sojowego. Jest produktem, który często występuje w jadłospisie wegan. Ser tofu jest bogaty w białko, zawiera również wapń, fosfor, żelazo. Przygotowałem dziś ciekawy przepis na kotleciki z tofu, sami sprawdźcie.
Powodzenia i życzę smacznego!
Składniki:
Kotelciki:
- 250 g kapusty włoskiej
- 180 g tofu naturalnego
- 80 g drobnych płatów owsianych
- 1 jajko
- ½ cebuli
- 4 suszone pomidory
- 2-3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Pieczone ziemniaki:
- 2-3 ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta (oregano, soli, pieprzu, papryki ostrej lub słodkiej, bazylii)
Dip:
- 100 g jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- ¼ cebuli
- ½ łyżki soku z cytryny
- świeży koperek
- świeża natka pietruszki
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Posypujemy solą, pieprzem, ziołami (oregano, bazylia, papryka słodka, lub ostra). Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wkładamy do piekarnika na około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
- Kapustę obieramy. Wkładamy do zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok 10-15 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie odciskamy nadmiar wody z liści.
- Liście kapusty, cebulę, czosnek oraz suszone pomidory kroimy w drobną kostkę.
- Wrzucamy do miski pokrojone warzywa. Dodajemy pokruszone tofu, 1 jajko, płatki owsiane.
- Dokładnie mieszamy i dodajemy przyprawy (kminek, majeranek, sól, pieprz)
- Ponownie mieszamy składniki i formujemy kotleciki.
- Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i smażymy kotleciki na małym ogniu, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron.
Dip:
- Jogurt grecki przelewamy do półmiseczki. Dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki.
- Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Polewamy ½ łyżki soku z Dokładnie mieszamy.
- Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
- Wykładamy na talerz ziemniaczki, kotleciki tofu i podajemy z dipem. Możemy posypać wszystko posiekanym koperkiem.