Pulpety z indyka na parze
Ciąg dalszy potraw przyrządzanych na parze. Dziś przygotowałem dla Was pyszne pulpety z indyka. Dlaczego mięso z indyka jest często polecane przez dietetyków? Jest łatwostrawnym, pełnowartościowym i dobrze przyswajalnym źródłem białka, o niskiej zawartości tłuszczu.
Powodzenia i życzę smacznego!
Składniki na około 5 porcji:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- szczypta papryki słodkiej i ostrej
- oregano
- bazylia
- majeranek
- sól
- pieprz
- natka pietruszki lub koperku
- 2 łyżki sezamu
- warzywa (ziemniaki, burak, marchewka, brokuł)
- łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Obieramy cebulę i czosnek. Kroimy w drobną kostkę. Siekamy natkę pietruszki, lub koperku.
- Do wcześniej zmielonego mięsa dodajemy 2 jajka, pokrojoną cebulę, czosnek oraz natkę pietruszki.
- Dodajemy przyprawy: szczyptę papryki słodkiej, papryki ostrej, sól, pieprz, zioła majeranek, bazylię oraz oregano do smaku.
- Wszystko razem mieszamy. Dodajemy płatki owsiane, aby nasza masa była lepka. Formujemy pulpeciki. Obtaczamy je nasionami sezamu.
- Następnie obieramy warzywa i kroimy w talarki.
- Wkładamy pokrojone warzywa do naczynia na parze, układamy warstwowo. Na warzywa kładziemy pulpeciki z indyka. Gotujemy około 40 minut.
- Układamy wszystko na talerzu i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.